INCLUSIEDANS “ALL-INN”

Inclusiedans is bedoeld voor mensen met een chronische aandoening: de ziekte van Parkinson, MS, reuma artrose of mensen met een hersenbeschadiging. Ook mensen die moeten revalideren na een ongeval of ziekte hebben veel baat bij deze bewegingsmethode.

De inclusiedans-methode is ontstaan in Amerika (Dance for PD), en is ondertussen uitgebreid naar meer dan 120 landen. In Nederland houden o.a. de organisaties Switch2Move en Dance for Health zich bezig met inclusiedans.

De methode bestaat uit een les van ongeveer 1 uur á 75 minuten, waarbij de deelnemers bewegingen uitvoeren vanuit een stoel, rollator en voor zover mogelijk staande of steunend op een stoel of rollator.

De bewegingen zijn eenvoudig te volgen door verbale stimulatie en beeldvorming.

Het onmogelijke wordt mogelijk….!!!

De werking van het bewegingsapparaat zal verbeteren en bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn.

(bronnen:

https://switch2move.com/

http://danceforhealth.nl/

https://danceforparkinsons.org/

https://www.supportbeurs.nl/nieuws/waarom-inclusiedans-mijn-ding-is)

imagesATIZ1F4X

Abington+Dance+for+PD,+Emma+Lee_Newsworks

Wincky Hoedt is al 35 jaar werkzaam in de danswereld als danser, choreograaf en docent. Hij heeft gewerkt in binnen- en buitenland. (o.a. New York/Amerika, België, Frankrijk, Italië, Griekenland, Zwitserland, Oostenrijk). Met zijn eigen stichting CADT (Colors Amsterdam Dance Theater) werkt hij op het gebied van theater, educatie en consultancy. Sinds 1996 overkoepelt stichting CADT zijn dansschool Indigo Jazz in Baarn. Vanaf 2017 heeft Wincky zich gespecialiseerd in inclusiedans. Hij is enthousiast over de manier waarop dans gebruikt kan worden ter verbetering van het leven voor mensen met een chronische aandoening.

Sinds 2016 woont Wincky Hoedt met zijn partner Michiel Bollinger in het Ramses Shaffy Huis (een woongemeenschap aan de Piet Heinkade, voor jonge en oudere kunstenaars), en in de sociëteit van dit huis wil Wincky het project “All Inn” opzetten. Het project is geïnitieerd door Stichting CADT en wordt ondersteund door het bestuur van het Ramses Shaffy Huis/Kunstenaarshuis.

ALL-INN-PROJECT

Inclusiedans in de Sociëteit van het Ramses Shaffy Huis/Kunstenaarshuis.

Onder leiding van Wincky Hoedt (Stichting CADT), ex-danser, choreograaf en dansdocent.

Doelgroep

De lessen inclusiedans zijn bedoeld voor alle mensen met een motorische beperking, de bewoners van het Ramses Shaffy Huis en voor andere buurtbewoners en belangstellenden uit alle delen van Amsterdam. Voor de bewoners van het Ramses Shaffy Huis zijn de lessen gratis, maar een kleine bijdrage wordt geapprecieerd. Niet-bewoners betalen €5,- per les.

Frequentie

Er wordt voorlopig gestart met 1 les per week op de dinsdag van 14.00 – 15.00 uur, gedurende 3 maanden, start op 11 september 2018

De lessen zijn in de sociëteit van het Ramses Shaffy Huis:

Piet Heinkade 231

1019 HM Amsterdam

De ruimte is op de begane grond en rolstoeltoegankelijk.

***************************** AANMELDEN VIA: email hidden; JavaScript is required  ********************************

Lesinhoud

Net zoals bij een “gewone” dansles start een les inclusiedans met een warming-up en wordt daarna voortgezet met het bewegen door de ruimte. Het grote verschil is dat de warming-up zich grotendeels afspeelt op een stoel. De bewegingen die op de stoel worden gedaan centreren zich voornamelijk op armen, benen, voeten en torso. Daarna wordt er gewerkt aan verschillende manieren van opstaan van de stoel, en gaat het door met het bewegen in de ruimte. Muziek speelt een belangrijke rol in de les. Voor mensen die niet in staat zijn om zich staand te verplaatsen kan de rest van de les gewoon zittend op de stoel worden gevolgd. Inclusiedans is ‘inclusief’, wat wil zeggen dat niemand van de aanwezigen wordt buitengesloten. Het gaat om het creëren van een veilige omgeving en sfeer, ook voor mensen in een rolstoel of met problemen in hun bewegingsapparaat. Zij zullen ervaren dat de dans, hoe beperkt ook, bijdraagt aan het algemene gevoel van welzijn, gezondheid en ja, lichaamsbeweging maakt gelukkig!

Wincky Hoedt is (al 35 jaar!) een professioneel dansdocent en gewend om zijn lessen laagdrempelig in te richten. Daarom gebruikt hij in zijn lessen veel associaties tussen beeld en beweging: zo kan een les bestaan uit een denkbeeldige wandeling door het Amsterdam van zijn jeugd (of van een van de dansers), een reis langs de plekken die in zijn danscarrière van belang waren, of gebaseerd op gebeurtenissen uit het dagelijkse leven. Op die manier krijgt elke beweging betekenis, als een eenvoudige ‘vertaling’ uit het dagelijks leven of de fantasie. Die associatieve aanpak levert de nodige ruimte, geestelijk en lichamelijk, om de dans met elkaar aan te gaan. Aan het einde van elke les danst iedereen met elkaar.

Info: Wincky Hoedt, Klapmutsenveem 102, 1019 HV Amsterdam

t.: 020-6627310     m.: 06-24460515    e.: email hidden; JavaScript is required    w.: http://www.cadt.nl

ALL INN PROJECT wordt gerealiseerd door Stichting CADT, Stichting KHA en het RCOAK

CADT ConsultancySt.Kunstenaarshuizen Amsterdam (1)RCOAK (1)