Lestypen

Techniekles (Lescodes: TA/TB)

(vanaf 12 jaar; A, B, C niveau)
Klassiek ballet is een goede basis voor jazzdans. In de techniekles leer je klassieke danspassen. Aandacht gaat uit naar een juiste lichaamshouding en juist spiergebruik zodat je de bewegingen extra goed leert uit te voeren. Het doel van de les is om leerlingen te leren om dmv. zelfanalyse een vertaalslag te maken van het klassieke ballet naar andere dansvormen. Techniekles is verplicht voor showgroep- en selectieleerlingen.

Algemene Dansante vorming (adv)

Kinderdans (Lescodes: JKA –  groepen 1 en 2/PO en JKB – groepen 3 en 4/PO)

Deze les maak je kinderen vertrouwd met alle elementen van de jazzdans. Muziek, ritme, concentratie, klassieke danstechnieken, jazzdansbewegingen, expressie, samenwerken. Naast het educatieve doel staat de persoonlijke beleving en het dansplezier van het kind centraal.

Jazzdans

kinderlessen (jazz) : (lescodes: JKC – groepen 5 en 6/PO en JKD – groepen 7 en 8/PO)

Jeugd en tieners (lescode: JA)

(A, B en C niveau)
Een les begint met een warming up, bestaande uit rek, conditie, danstechnische en concentratie oefeningen.

Het lesuur wordt afgesloten met een combinatie (dans). Het doel is om iedereen een plezierig, inspannend en vooral ook leerzaam lesuur te geven. Uiteraard wordt de inhoud van de les afgestemd op leeftijd, ervaring en niveau.

Streetdance/HipHop en Breakdance

(Lescodes streetdance/hiphop: ST1, ST2, ST3 Lescodes breakdance: BR-i, BR1, BR2)

De lesopbouw is hier niet zo uitgebreid als bij de jazzdans. Uiteraard is een gedegen warming up belangrijk voor het los en warm maken van de spieren. Maar het accent bij deze lessen ligt heel duidelijk bij het aanleren van hiphop en breakdance bewegingen.

 

Jazzdans (jong)volwassenen

(lescodes JB/modern jazz, TS/jazz)

Jazzdans kent een gedegen opbouw van een les: warming-up, grondwerk, diagonaal (oefeningen door de ruimte) en afsluitend een danscombinatie. Qua inhoud werkt de JB vanuit de modern jazz en de TS meer vanuit de traditionele jazzdans.

 

INDIGO+ (lescode: INDIGO+)

INDIGO+ is de nieuwe benaming voor de groep(en) die extra voorstellingen doen namens dansschool Indigo Jazz, apart van de jaarlijkse eindvoorstelling. In het verleden werden deze groepen selectie-/showgroepen genoemd, later crews. Dit geldt óók voor de streetdance- en breakdancegroepen die extra optredens doen.

Om met INDIGO+ mee te doen, moet je door jouw docent uitgenodigd worden, en voor leerlingen die verleden jaar in de INF en INC dansten is de combinatieles techniek/repertoire een vereiste.

 

INCLUSIEDANS (lescode INCLU)

Inclusiedans is bedoeld voor mensen met een chronische aandoening: de ziekte van Parkinson, MS, reuma artrose of mensen met een hersenbeschadiging. Ook mensen die moeten revalideren na een ongeval of ziekte hebben veel baat bij deze bewegingsmethode.

De inclusiedans-methode is ontstaan in Amerika (Dance for PD), en is ondertussen uitgebreid naar meer dan 120 landen. In Nederland houden o.a. de organisaties Switch2Move en Dance for Health zich bezig met inclusiedans.

De methode bestaat uit een les van ongeveer 45 minuten á 1 uur, waarbij de deelnemers bewegingen uitvoeren vanuit een stoel, rollator en voor zover mogelijk staande of steunend op een stoel of rollator.

De bewegingen zijn eenvoudig te volgen door verbale stimulatie en beeldvorming.
Het onmogelijke wordt mogelijk….!!!
De werking van het bewegingsapparaat zal verbeteren en bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn.

(bronnen:
https://switch2move.com/
http://danceforhealth.nl/
https://danceforparkinsons.org/
https://www.supportbeurs.nl/nieuws/waarom-inclusiedans-mijn-ding-is)